A Válicka Patak értékei

valicka-03„Az erősen szeles, borús idő ellenére a vártnál több látogatót vonzott a Nemzeti Művelődési Intézet partnerszervezete, az Összefogás Botfáért Egyesület és a Mindszenty Ifjúsági Ház közös szervezésében megvalósuló, A Válicka-patak értekei elnevezésű rendezvény, amely 2016. augusztus 6-án került megrendezésre Botfán. Madárgyűrűzéssel, elektromos halászattal és bagolybemutatóval színesített program fő célja a Válicka-patak és környéke élővilágának ”
Illyés-Pálos Andrea, Zalai Béla
teljes cikk : olvasom

A rendezvény már kora reggel kezdetét vette a madárgyűrűzéssel. Mivel a madarak a hajnali és kora reggeli időszakban a legaktívabbak így a program is ehhez igazodott. 6.00 órakor már ki is helyezték a patak menti nádasban a madárfogó hálókat, így a korán érkezők az első ellenőrzéskor megcsodálhatták a foltos-, az énekes-, és cserregő nádiposzátát, valamint a nádi sármányt. Az érdeklődők megismerhették a madárfogás módszerét és tudományos hátterét, illetve a madarak életéről és fajtájuk meghatározásának menetéről is kaptak hasznos információkat. Miután gyűrű került a kis szárnyas énekesek lábára, a látogatóknak lehetőségük adódott a madarak testközelből történő megtekintésére és fotózására. A szerencsésebbek szabadon is engedhették a szárnyasokat. A délig tartó program során összesen hat madarat sikerült befogni és meggyűrűzni.

A gyűrűzés után a patak halait bemutató elektromos halászat következett. Horváth Jenő, az Őrségi Nemzeti Park igazgatóhelyettese és halászati szakértője ismertette az elektromos halászat módszerét és szabályait, majd vezetésével megkezdődött a halászat. Az árammal elkábított halakat vizes vödrökbe téve, maguk a látogatók szállították a rendezvény színhelyéül szolgáló sátor alatt előre odakészített akváriumokba. Ott aztán fajonként csoportosítva, külön akváriumokban közelről is meg lehetett csodálni a zsákmányt. Minden halfajról kis tájékoztató leírások is készültek, amelyek hasznos információval látták el az érdeklődőket. A program során összesen 9 faj 140 egyedét sikerült megfogni, mely között 4 védett halfaj is volt. Legnagyobb számban bodorka keszeget, valamint védett fenékjáró küllőt és kövicsíkot fogtak. A rendezvény végén a halakat szabadon engedték a patakban.

A Válicka-patak értékeinek ismertetése a bagoly bemutatóval zárult. Klein Ákos, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány elnöke családjával érkezett és egy általuk felnevelt gyöngybaglyot hozott magával. Rendkívül élvezetes előadást tartott a baglyok életéről és válaszolt a részvevők kérdéseire. A látogatók legnagyobb örömére megengedte, hogy megsimogassák a szépséges madarat, ami meglehetős türelemmel és nyugalommal viselte a simogató kezek rohamát. Bár az erős szél nem kedvezett a programnak (a sátorponyvát is le kellett szerelni, hogy ne szakítsa le a szél), több mint 60 érdeklődő érkezett a rendezvényre, ami messze túlszárnyalta a várakozást.

A programot dr. Illyés Zoltán biológus szervezte, amelyben ketten működtünk közre közösségi munkásként. Feladatunk az előkészítés, adminisztráció, a rendezvény színhelyének felépítése és lebontása, a madárgyűrűzési bemutató megtartása, a látogatók kiszolgálása volt.
Illyés-Pálos Andrea, Zalai Béla