Erzsébet emlékfák Botfán

Gecse Péter képviselő és Dr. Illyés Zoltán botanikus
Gecse Péter képviselő és Dr. Illyés Zoltán botanikus

A hagyományos családi napját rendezte az Összefogás Botfáért  Egyesület, melynek kezdéseként emléktáblát helyezett el az Erdődy-Hűvös kastély udvarán. Egyesületünk tagja Kocsis Sándor a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület elnöke és társszerzői a ‘Sissi , Erzsébet királyné emlékezete ‘ című kiadványa nyomán, és Dr. Kocsis Sándorral a fenti egyesület elnökével   folytatott beszélgetések során bukkant az információra, mely szerint : „1898. november 19-én Erzsébet királyné halála után Darányi Ignác földművelésiügyi miniszter tette közzé felhívását, amelyben faültetésre, emlékhelyek létesítésére szólította fel  a gyászoló nemzetet”. 1899-ben Botfa is csatlakozott a mozgalomhoz mely során három kislevelű hársfát ültetett az akor még templomhoz tartozó kertben (1). Ennek állít emléket a kőtábla a ma is élő facsoport előtt.
(1). „Erzsébet királyné emlékfái. Bp., Pallas, 1899. 6.’

A legnagyobb Erzsébet emlékfa
A legnagyobb Erzsébet emlékfa

A Mindszenty Ifjúsági Ház udvarában található 3 fa közül a legnagyobb előtt elhelyezett tábla elkészítését helyi támogatónknak Kupó Imrének köszönhetjük, aki nem először segített önzetlenül helyi egyesületeinknek.  Az emlékfákról, ligetekről az alábbi a linkeken is olvashatunk!
Budapest Főváros Levéltára
Országos Tudományos Diákköri Konferencia archivuma

A délután további részét a botfai sportpályán töltötték a tagok. Sütögetéssel, játékkal, mezítlábas focival, és a jövő tervezgetésével foglalkozva zárták a félévet. Kis pihenő következik az ÖBE életében , aztán ősszel, szeptemberben  jöhet a „szüreti felvonulás”.