VÉGÉHEZ KÖZELEDIK A BOTFAI KASTÉLY FELÚJÍTÁSA

Forrás „facebook” , fotók : Seres Péter

A Mindszenty Ifjúsági Ház várva várt felújítása februárban elkezdődött a Modern Városok Program (MVP) segítségével, a Mindszenty József városrehabilitációs program részeként. A kastély északi oldalánál egy új, nyitott szín épül műhelyekkel, vizesblokkal. Emellett teljes energetikai felújítás valósul meg a kastélyban, 58 új ablakot építenek be, átalakítják a tetőteret, kicserélik a burkolatokat, és megújul az épület teljes homlokzata. A munkák várhatóan szeptember végéig fejeződnek be. Ősztől várjuk a zarándokokat, osztályokat, plébániai csoportokat, táborozni, erdei iskolázni vágyókat!

Őszre befejeződik a közösségi térként működő botfai kastély felújítása. A munkálatokról Balaicz Zoltán polgármester, Gecse Péter alpolgármester, a térség önkormányzati képviselője, dr. Kovács Gábor főjegyző és a kivitelező cég szakemberei adtak tájékoztatást.
Bár Zalaegerszeg nagy történelmi múltra tekint vissza, sajnos más, szerencsésebb városokhoz képest nekünk nagyon kevés építészeti emlékünk maradt az elmúlt századokból. Ami van, azt őrizni és vigyázni kell. A Modern Városok Program egyik pontja a városrehabilitációra, a történelmi értékkel bíró épületek felújítására vonatkozott. Ennek keretében már megújult az 1763-as Mária Magdolna Plébánia épülete, elkészült az 1765-ös Kvártélyház és a Levéltár Kossuth utcai és Tompa utcai homlokzatának renoválása (a munka folytatódik a hátsó homlokzaton és az udvaron), továbbá zajlik az 1750-es botfai Erdődy-Hüvös kastély felújítása is.
A kastély 300 millió forintos állami támogatással kap új külsőt és kibővített funkciót. A város és a botfai városrész közösségi életében nagyon fontos szerepet tölt be a kastély. A városrészben sok évtizedes álmodozás után ebben a ciklusban 1,5 milliárd forintos ráfordítással elkészült a botfai körforgalom és megújult az új körforgalomtól a haranglábas körforgalomig vezető út is. Emellett új sportpálya létesült a Várberki utcában, utakat és járdákat újítottak fel, most pedig a kastélyra kerül sor.